Gå direkt till innehåll
TenCate GeoClean® renar dagvattnet på ett naturligt sätt

Nyhet -

TenCate GeoClean® renar dagvattnet på ett naturligt sätt

Att dagvatten för med sig föroreningar ner i grundvattnet är ett välkänt faktum, och något som behöver förebyggas. För att skydda grundvattnet är det viktigt att utforma en infrastruktur som främjar lokal infiltration av dagvatten, och rena det. Aquatextilen TenCate GeoClean® renar dagvatten från olja innan det rinner vidare, och är därför ett bra alternativ för vår miljö.

Till föroreningarna som letar sig ner till grundvattnet via dagvatten hör olja. Med tanke på att 1 liter olja kan förorena 1 miljon vatten, är det av högsta vikt att hitta sätt att förhindra att det sker.

TenCate GeoClean® är en unik aquatextil, uppbyggd av flera fiberskikt behandlade med tillväxtmaterial, som absorberar oljan. Med hjälp av TenCate GeoClean® bryts oljan ner, och renas av bakteriefloran i jorden.


Strukturen i TenCate GeoClean®

TenCate GeoClean® är en tvåfärgad, dubbelsidig aquatextil med en unik struktur som naturligt håller kvar och bryter ner kolväten från dagvatten. På så sätt rinner enbart rent vatten vidare ner i marken, och grundvattnet skyddas.

Det övre blå skiktet består av aktiva filament som renar vattnet genom att fixera oljan. Det stimulerar även tillväxten av ett biologiskt oljenedbrytande ekosystem.

Det undre skiktet är vitt, och det är att likna vid en vattenreserv som tillför fukt till mikroorganismer. Det fungerar även som extra säkerhet, på så sätt att det tillhandahåller utrymme för ytterligare oljelagring i händelse av ett stort, lokalt spill.


Många fördelar

Den smarta tekniken gör att TenCate GeoClean® har flera fördelar.

TenCate GeoClean®:

  • renar dagvattnet från oljan genom att fixera oljan. När vatten förorenat med olja möter strukturen i TenCate GeoClean® absorberas oljan och rent vatten rinner igenom.
  • har hög infiltrationskapacitet av vatten och är mycket genomtränglig, både med och utan olja fixerad i sin struktur. Detta ger en hög säkerhetsmarginal för att kunna filtrera även de kraftigaste regnen.
  • binder och bryter ner den kvarhållna oljan. TenCate GeoClean® absorberar oljan och startar en nedbrytningsprocess med hjälp av naturens egen bakterieflora – en process som stimuleras av att fibrerna är behandlade med tillväxtaktivator. TenCate GeoClean® aktiverar med andra ord den naturligt biologiska nedbrytningen av oljan med hjälp av jordens mikroorganismer.
  • ger skydd vid tillfälligt utsläpp. I händelse av ett oavsiktligt och lokalt utsläpp erbjuder TenCate GeoClean® ytterligare lagringskapacitet av olja i det vita skiktet.

TenCate GeoClean® säljs och distribueras av Dahl Sverige AB.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Magnus Johansson

Magnus Johansson

Prefab Projektledning Mark & VA Geoteknik 0470-775434