Gå direkt till innehåll
Vattentäkten skyddas av Tencate GeoClean –  som renar dagvattnet från olja
Vattentäkten skyddas av Tencate GeoClean – som renar dagvattnet från olja

Nyhet -

Vattentäkten skyddas av Tencate GeoClean – som renar dagvattnet från olja

Nu är det första installationen av Tencate Geoclean installerad – aquatextilen som renar dagvatten från olja. Premiären gick av stapeln i Simrishamns kommun, som via Antonssons Mark blev först i landet med att installera denna produktnyhet.

Tillsammans med Antonssons Mark har Dahl projekterat en lösning med Tencate GeoClean för att rena dagvattnet i Simrishamn. Projektet är nu i full gång, efter godkännande av Ystad-Österlenregionens miljöförbund.

Den 22 september 2020 var datumet då den första rullen Tencate GeoClean lades ut, och platschef Henrik Hägg är mycket nöjd med lösningen:

– Installationen var väldigt smidig! Att vi kan skydda den underliggande vattentäkten så här enkelt och dessutom på ett ekonomiskt sätt, är givetvis jättebra.

Tencate GeoClean är en helt ny underhållsfri produkt som renar dagvattnet från olja. Det gör den genom att fixera oljan och sedan bryta ner den, med hjälp av jordens mikroorganismer. Processen stimuleras av att fibrerna i aquatextilen är behandlade med ett naturligt tillväxtmineral. På så sätt erbjuder Tencate GeoClean en idealisk miljö för oljenedbrytande bakterier och svampar.

Bakom försäljningen och distributionen av Tencate GeoClean står Dahl Sverige AB, som är Sveriges största handelsbolag inom vvs och va.

– För vår del känns det fantastiskt roligt att arbeta med denna miljöfrämjande och helt underhållsfria produkt. Den tillför verkligen något nytt i marknaden, säger Carl Ifwer, geotekniker på Dahl.

Både Antonssons Mark och Dahl ser nu fram emot att Tencate Geoclean läggs ut på fler håll, såväl i Skåne som övriga landet – och intresse finns det. Carl Ifwer berättar att fler kommuner, konsulter och kunder verkligen är nyfikna på Tencate GeoClean.

– Intresset är också stort för Dahls digitala produktutbildningar, som pågår hela hösten. Det är bara att höra av sig, med frågor eller funderingar. Tencate GeoClean är framtidens dagvattenrening – och nu är den här, avslutar Carl Ifwer. 

Ämnen

Kontakter

Magnus Johansson

Magnus Johansson

Prefab Projektledning Mark & VA Geoteknik 0470-775434